Malaga fakta

malaga-fakta-2

Malaga er hovedstad i provinsen af samme navn, og en af de absolut vigtigste byer i regionen Andalusien. Med sin beliggenhed ved Middelhavskysten, nærmere bestemt ved Costa del Sol, er byen også et vigtigt turistcentrum. Malaga er lidt mindre end København (561 250 indbyggere i 2007). Hvis man regner forstæderne med, er befolkningen på over en million. I hele Malagaprovinsen bor der i dag godt og vel 1.5 million.

Klimaet

Malaga har et rigtig turistvenligt klima med hele 300 solskinsdage om året – og man kan vælge og vrage blandt lange, indbydende badestrande i området. Byen har to bjergkæder “i ryggen”, der fungerer som en beskyttende barriere mod kold luft fra nord. Derfor er det mildt hele året rundt. Den gennemsnitlige temperatur ligger omkring 19 grader. Malagabjergene blev i øvrigt erklæret nationalpark i 1989 .

Historie

Byens ældste historie går helt tilbage til omkring 1 000 f.Kr., da fønikerne grundlagde handelspladsen Malaka her. Byen blev senere et vigtig økonomisk centrum for maurerne, der erobrede Spanien i 700-tallet e.kr. Det moderne Malaga voksede sig stort i 1900-tallet, især jern- og stålindustrien lagde fundamentet for en stærk økonomisk og befolkningsmæssig ekspansion.

To store floder, Guadalmedina og Guadalhorce, løber gennem byen. Guadalmedina deler byens centrum på midten. På venstre flodbred finder vi byens historiske centrum, mens den moderne by folder sig ud på den højre flodbred. Lidt uden for centrum løber Guadalhorce gennem de vestligste bydele. Malaga er også en vigtig søfartsby, og havnen (Puerta de Malaga) er derfor godt bygget. I det sidste årti har den udviklet sig til Spaniens næststørste krydstogtshavn. Den centrale bykerne ligger indenfor havneområdet – og er desuden omgivet, af kvartererne El Perchel, La Trinidad og Langunillas.

Infrastruktur

Infrastrukturen er godt udviklet. Malaga har gode tog og busforbindelser til resten af Spanien, og har desuden tilkørsel til middelhavsmotorvejen A7/E15. Togforbindelsen til Madrid har i mange år været hurtig og god takket være lyntoget Talgo 300. 27/12 2007 forbedredes forbindelsen yderligere, ved indsættelse af højhastighedstoget AVE (med en topfart på 300 km / t!). Dette forkortede rejsetiden på den 500 km lange strækning med 1 ½ time, og man kan nu rejse fra Malaga til den spanske hovedstad på fantastiske 2 ½ time. Malaga lufthavn (Aeropuerto de Málaga), der ligger midt imellem Malaga og Torremolinos, er den største lufthavn i Andalusien. Den er desuden den fjerde mest trafikerede i hele Spanien. Den betjente 13,5 millioner passagerer i 2007.